Rasbeschrijving Duitse Hangoor.


De Duitse Hangoor voorzichtig gezegd misschien wel samen met de Franse Hangoor het populairste ras van onze club. Op de clubtentoonstelling zijn deze twee rassen vrijwel in een gelijk aantal aanwezig. Evenals zijn rasgenoten is de Duitse Hangoor een lief en aanhankelijk konijn, gemakkelijk in de omgang en niet veeleisend,aan de normalen gebruikelijke verzorging heeft hij voldoende. De Duitse Hangoor is een verkleinde versie van de Franse Hangoor en in alles een type dier, hij is ontstaan in Duitsland. Het waren de Duitse fokkers die het dier in 1976 ter erkenning brachten, het is bijna honderd procent zeker dat de Nederlandse Hangoordwerg er toe heeft bijgedragen dat dit ras zo vlug kon ontstaan.

Ook in Nederland werd de belangstelling gewekt voor deze compact gebouwde hangoor, daarom werd het ras in 1970 erkend en in onze standaard opgenomen.

Het lichaam is sterk gedrongen en massief, met goed gevulde schouderpartij, de nek is kort oftewel het halsloos type. De benen zijn grof en goed gespierd hij moet de verschijning hebben van zijn grote broer de Franse Hangoor. Maar dan in verkleinde vorm. 

Op de show is het ras zeer goed vertegenwoordigd, daar wordt de populariteit van het ras eindelijk al mee aangegeven. De voedsters zijn vaak goede moeders voor hun jongen, zodat men hier geen zorgen over hoeft te hebben. Een voordeel is ook dat de Duitse Hangoor met een kleiner hok genoegen neemt dan zijn broer de Franse Hangoor.

Verkort omschrijving ras standaard:

Gewicht: Het gewicht bedraagt 2,5 tot 3,5 kg.

Type en bouw: Het lichaam is kort stevig gedrongen en massief. De achterhand is goed gevuld. De benen zijn grof, dik, kort en gespierd.

Pels: De pels is dicht, zacht, glanzend met veel onderwol en normaal van lengte.

Kop: De kop is sterk ontwikkeld, breed tussen de ogen met brede snuit. Het sneus been is sterk gebogen.

Oren: De oor lengte is 30 tot 36 cm. De oren zijn breed, dik, vlezig en tepelvormig afgerond. Zij hangen loodrecht naar beneden, met de schaalopening naar de kop gekeerd.

Kleuren: Konijngrijs, IJzergrauw, Blauwgrijs, Blauwgrauw, Zwart, Blauw, Madagascar, Sallander, Isabella, Chinchilla en Wit met rode en blauwe ogen, deze kleuren zijn ook in bont erkend met uitzondering van Sallander en wit.

Bron: Website http://www.hangoorfokkersclub.nl/